söndag 17 oktober 2010

Lamptestartips!

Jag kanske är lite tidigt ute, men eftersom sambon hittade en lampa idag och jag själv var tvungen att avgöra dess kondition, tänkte jag att jag kunde dela med mig av detta tips i tid. Jag får väl köra en repris närmare december också. Förhoppningsvis kommer det att spara lite frustration och gräl i kommande stressade jultider.

Ni känner igen ljusstaken på bilden ovan. Många är vi som har sådana hemma i olika utföranden och kulörer. Men en sak har vi nästan alla gemensamt. När staken, alt. stakarna åker fram till första advent är det inte en jäkel som vill lysa.

Åtgärd ett vi alla gör då är att vi drar åt alla lampor så de sitter så hårt det bara går i sina gängor och så provar man igen. Tyvärr brukar detta inte lyckas särskilt bra. Svaret brukar ligga i att en eller flera lampor är trasiga, och eftersom de är kopplade i serie betyder det att det räcker med att en lampa ska vara trasig för att ingen ska lysa.

Ett vanligt sätt jag stött på är att man har ett paket med tre nya lampor till en ljusstake med sju ljus. Det gäller nu att skruva och byta lampor i vild förtvivlan tills staken börjar lysa. en vanlig utgång är dock att det heter "Jävla kukljusstake tillbaka i förrådet, det är ändå granen som skänker mest stämning"

Ett annat alternativ som är lite dyrare är att köpa en hel uppsättning med nya lampor. Överkomligt om man bara har en ljusstake, men för de som äger 12st kan det bli en onödigt dyr affär. Men det finns en enklare lösning.

Ta ett vanligt 9volt batteri. Helst ett nytt som du vet att det är mycket "kräm" i. Skulle du hitta ett i en låda eller på golvet i ett hörn, går det alltid att slicka lite på batteriets poler. Står du ut med att ha tungan mot båda polerna samtidigt, är batteriet värdelöst (eller du har en jätte-äcklig tropisk tung-sjukdom). Om du däremot känner att du vill dra in tungan och kasta batteriet ifrån dig så fort tungan kommer i kontakt med batteriets poler, då har du funnit ett bra batteri.

Ett billigt batteri för 20kr på RUSTA funkar alldeles utmärkt också.

Tag nu en lampa och sätt gängan i kontakt med ena batteripolen och den lilla grå knoppen under lampan i kontakt med den andra. Det spelar ingen roll åt vilket håll, båda sätten funkar.

Båda håll funkar!

Eftersom batteriets ström är mycket svagare än vad lampan är tänkt för, tar det någon sekund innan det händer något, men inom tre sekunder ska man utan problem kunna se glödtråden glöda. Detta är ett bevis på att lampan är hel. Skulle lampan inte lysa är den trasig.

Ett stycke hel julstämningsspridare!

Svårare än så är det inte att kolla om en lampa är hel eller inte. Vad man däremot inte ska göra är att låta lampans gängade del ligga i kontakt med batteriets båda poler. Det är ingen fara för lampan, men det kortsluter batteriet, vilket i sin tur gör att batteriet tappar sin laddning väldigt fort.

Inte bra!

(Och, kan tilläggas, detta test funkar även på julgrans-slingan, ni vet den där med 16ljus).

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset.
  Nu tillhör väl inte jag dom som tar i å det grövsta när lamporna skruvas i och ur ljusstakarna, men ett och annat
  Vadihelvetesjävlarockså har det väl slunkit ur mig.

  SvaraRadera
 2. Bra att du tipsar om saker som underlättar i Julstressen!Själv börjar jag förbereda julen tidigare för varje år så att jag verkligen ska kunna ta det lugnt och njuta av "Allt det mysiga". Likt förbaskat får man stressa in i det sista. Jag skyller på min mamma som alltid ordnade de mysigaste jularna med mycket hembakt och enorma mängder pynt.
  (Min mamma tillbringade förresten ett x antal år med att montera ihop just sådana ljusstakar)

  Nu undrar jag om du har något tips för att kolla de 1200 LED lamporna vår färgglada ljusslinga?
  Där har vi ett stort stressmoment!
  Och skulle du dessutom ha något tips för hur man får katten att låta bli att tugga på samma lampor så har du räddat min jul ;)

  SvaraRadera
 3. Åh vad bra! Tack för tipset... vi har visserligen bytt ut de flesta sådana ljusstakar till stjärnor, men några får jag ha kvar för sambon ;). Vad du förklarar pedagogiskt och bra också... med förtydligande bilder. Du borde börja skriva instruktionsböcker :)

  SvaraRadera
 4. Ha ha - dig kan man lita på i alla väder! Du är så otroligt pedagogisk. Min pappa gjorde likadant när han testade lampor. Säker att du inte vill ta över efter Sverker? //Gina

  SvaraRadera
 5. Tänkte bara: Vassego. hoppas du slipper kraftuttrycken nu.
  *************
  Ewa: Var så god, hoppas det funkar för dig. Hoppas de inte har tum-baserad batteristandard i canada.
  **********
  Malin J:1200 LED lampor, hmmm, hoppas på tur. Men om du vill få katten att sluta bita: smörj in med tandkräm!
  ************
  LillaUlle: Har faktiskt skrivit några instruktionsböcker, men det är så förbaskat tråkigt.
  **********
  Gina: Nej, jag vill inte ta över efter Sverker. Jag har så svårt att odla mustasch.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset du gjorde en insats för julefriden
  PS jag trodde att jag var teknisk

  SvaraRadera